Tworzenie czerwonej kory na jałowcu pospolitym


Jak stworzyć estetycznie wyglądającą gładką czerwoną korę na jałowcu pospolitym?

Dzisiaj dzięki Jackowi Grzelakowi, dowiedziałem się, jak w stosunkowo prosty sposób uzyskać na jałowcu pospolitym gładką korę o czerwonym odcieniu.

Otóż kora jałowca pospolitego narasta warstwami, w postaci długich pasm. Na początku ma kolor czerwono-brązowy, później im starsza tym bardziej bardziej szara.

Aby uzyskać jej czerwony odcień musimy zdjąć jej warstwy. Możemy to osiągnąć przy pomocy materiału ściernego (gramatura 120).

Tniemy materiał ścierny w wątki pasek, a następnie regularnymi ruchami ścieramy korę do momentu uzyskania czerwieni. Ostateczną i zarazem najpóźniejszą granicą jest pojawienie się pierwszego miejsca o białym kolorze. Wtedy przerywamy ścieranie.

Wniosek jest taki, że ścierając nawarstwioną korę postępujemy bardzo ostrożnie im bardziej staje się ona czerwona.

Czy kora powinna być czerwona? Jest to kwestia patrzenia na drzewko bonsai. Są też bonsaiści, którzy nie pracują nad korą w tym kierunku, pozostawiając w jej naturalnej strukturze (np. Robert Błądek).

Parę zasad na koniec

Jacek radził nam, aby:

  • korę czyścić w ten sposób co 2 lata
  • jeżeli chcemy uzyskać ten efekt czerwonejkory przed wystawą, to korę ścieramy na 1-2 tygodni przed wystawą (wtedy szczególnie uważamy, aby nie pojawiły się białe miejsca)
  • gdy kora wyschnie i zrobi się szara, możemy ją pomalować nabłyszczaczem do roślin lub olejem naturalnym (uwaga: na oleju rzepakowym wyrośnie z czasem mech)

 

Dodaj komentarz