Tworzenie czerwonej kory na jałowcu pospolitym


Jak stworzyć estetycznie wyglądającą gładką czerwoną korę na jałowcu pospolitym?

Dzisiaj dzięki Jackowi Grzelakowi, dowiedziałem się, jak w stosunkowo prosty sposób uzyskać na jałowcu pospolitym gładką korę o czerwonym odcieniu.

Otóż kora jałowca pospolitego narasta warstwami, w postaci długich pasm. Na początku ma kolor czerwono-brązowy, później im starsza tym bardziej bardziej szara.

Aby uzyskać jej czerwony odcień musimy zdjąć jej warstwy. Możemy to osiągnąć przy pomocy materiału ściernego (gramatura 120).

Tniemy materiał ścierny w wątki pasek, a następnie regularnymi ruchami ścieramy korę do momentu uzyskania czerwieni. Ostateczną i zarazem najpóźniejszą granicą jest pojawienie się pierwszego miejsca o białym kolorze. Wtedy przerywamy ścieranie.

Wniosek jest taki, że ścierając nawarstwioną korę postępujemy bardzo ostrożnie im bardziej staje się ona czerwona.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=1ZQgPxv2DV4]

Czy kora powinna być czerwona? Jest to kwestia patrzenia na drzewko bonsai. Są też bonsaiści, którzy nie pracują nad korą w tym kierunku, pozostawiając w jej naturalnej strukturze (np. Robert Błądek).

Parę zasad na koniec

Jacek radził nam, aby:

  • korę czyścić w ten sposób co 2 lata
  • jeżeli chcemy uzyskać ten efekt czerwonejkory przed wystawą, to korę ścieramy na 1-2 tygodni przed wystawą (wtedy szczególnie uważamy, aby nie pojawiły się białe miejsca)
  • gdy kora wyschnie i zrobi się szara, możemy ją pomalować nabłyszczaczem do roślin lub olejem naturalnym (uwaga: na oleju rzepakowym wyrośnie z czasem mech)

 

Spodobał się Tobie ten post? Masz pytania lub chcesz uzupełnić wiedzę?

Śledzisz mojego bloga, podoba Ci się sposób przedstawienia wiedzy, ale chciałbyś ją pogłębić na indywidualnych warsztatach?

A może masz pytania, na które mógłbym odpowiedzieć na indywidualnych konsultacjach?

Zobacz, co dla Ciebie przygotowałem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.