Cis pospolity (taxus baccata)


Długowieczny cis o cennym drewnie, z którego wyrabiane były wysokiej jakości łuki, pięknie daje się prowadzić jako bonsai. Warto spróbować pozyskać drzewo również z natury, gdyż naturalnie tworzona kompaktowa bryła korzeniowa sprawia, że dobrze nadaje się na yamadori.

Zimowe pąki na bonsai z cisa pospolitego.
Zimowe pąki na bonsai z cisa pospolitego.

Stanowisko

  • pełne słońce, półcień lub cień – toleruje większość warunków nasłonecznienia (należy do najbardziej cienioznośnych iglaków)
  • w upalne dni warto chronić przed bezpośrednim słońcem, aby zabezpieczyć bryłę korzeniową przed szybkim wysychaniem – cis ma duże zapotrzebowanie na wodę
  • zimą chronić bryłę korzeniową przed przemarzaniem a część naziemną przed wysuszającym wiatrem

Podłoże

  • ponieważ cis ma duże zapotrzebowanie na wodę, używam mieszanki: kiryu : czerwona lawa : pumeks (6:2:2)
  • wymaga gleby nie przesuszającej się, ale równocześnie podłoże nie może zatrzymywać wody (nie lubi gleb podmokłych)
  • lubi glebę lekką i kamienistą; nie lubi gleb zakwaszonych, dobrze rośnie w glebie wapiennej
  • pH 7 ( zasadowe)

Przesadzanie – kiedy przesadzać?

  • co 3-4 lata na wiosnę (marzec)
  • bryła korzeniowa jest zwarta, dzięki czemu możliwe jest pobieranie na bonsai również starszych egzemplarzy
  • korzenie, jak w przypadku wszystkich iglaków, przycinamy jedynie w niewielkim stopniu (do 20%-25% bryły korzeniowej)

Podlewanie

  • dość duże zapotrzebowanie na wodę – utrzymujemy podłoże stale wilgotne
Jeżeli bryła korzeniowa wyschnie nam na wiór, ryzykujemy życie drzewka! Dlatego regularnie sprawdzamy bryłę korzeniową szczególnie latem.

Nawożenie

  • od momentu rozwoju nowych pędów nawozimy co dwa tygodnie do końca sierpnia

Przycinanie

  • cis wypuszcza młode pędy również ze starego pnia
  • dobrze znosi silniejsze przycięcie, które wykonujemy na jesień (październik)
  • rany trudno się goją – warto zabezpieczyć je pastą
  • aby zaowocował nie obcinamy młodych pędów aż do ukazania się małych zielonych kwiatów

Uszczykiwanie

  • aby zagęścić gałęzie do środka (w kierunku do pnia) uszczykujemy nowe pędy
  • nowe jasnozielone pąki wyraźnie odróżniają się od ciemnych ubiegłorocznych igieł
  • gdy pąk zaczyna się otwierać wyskubujemy jego środek
  • proces ten powtarzamy przez cały sezon wegetacyjny
  • ponieważ cis łatwo się zagęszcza, należy usuwać pąki, tak aby stworzyć naprzemienną strukturę gałęzi
  • Młode pęd możemy także skrócić – należy tylko uważać, aby nie uszkodzić igieł

Drutowanie

  • cisy można drutować przez cały rok
  • jeżeli planujemy mocniejsze jesienne cięcie, druty warto założyć po przycięciu kolejnej późnej wiosny (maj) lub wczesne lato (czerwiec), aby roślina miała szansę odbudować siły
  • kształt – jak u większość iglaków – utrwala się po około dwóch sezonach wegetacyjnych

Pozostałe

  • ze względu na zwartą bryłę korzeniową można pobierać z natury również starsze okazy, które dobrze znoszą przesadzanie
  • cis owocuje (czerwone owoce – pestki trujące)
  • cis bardzo dobrze znosi pracę nad martwym drewnem

Spodobał się Tobie ten post? Masz pytania lub chcesz uzupełnić wiedzę?

Śledzisz mojego bloga, podoba Ci się sposób przedstawienia wiedzy, ale chciałbyś ją pogłębić na indywidualnych warsztatach?

A może masz pytania, na które mógłbym odpowiedzieć na indywidualnych konsultacjach?

Zobacz, co dla Ciebie przygotowałem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.