Oliwka europejska (olea europaea)


Gdy po raz pierwszy zobaczyłem bonsai z oliwek yamadori w ogrodzie Volkera Einbocka, od razu zakochałem się w tych żywych rzeźbach. W tym wpisie zebrałem informacje o pielęgnacji oliwek jako bonsai oraz instrukcję o ich pobieraniu z natury.

Stanowisko

  • niezależnie od pory roku oliwka potrzebuje dużo światła
  • w lecie pełne bezpośrednie słońce przez cały dzień (jeżeli nie ma południowej wystawy dla tego drzewa, trzeba je przenosić z miejsca na miejsce, aby zapewnić oliwce możliwie dużo światła)
  • zimować w temperaturze nieco powyżej zera stopni w jasnej szklarni lub doświetlać
  • oliwka w doniczce znosi nawet kilkanaście tygodni temperaturę minimalnie -2 stopnie (jeżeli zdecydujesz się na takie zimowanie, weź pod uwagę temperaturę w nocy, która jest zdecydowanie niższa niż w dzień)
  • jeżeli temperatura zimą jest wyższa niż -2 stopnie, koniecznie wystaw roślinę na zewnątrz, aby miała dostęp do dużej ilości światła słonecznego

Podłoże

  • w fazie rozwoju: akadama + lawa (2:1)
  • dojrzalsze drzewa: akadama + lawa (3:1) lub sama akadama
  • do mieszanki warto dodać nieco kanumy

Przesadzanie

  • przesadzamy co 2 lata w maju-czerwcu (musimy być pewni, że temperatura będzie już wysoka, gdyż korzenie oliwki do rozwoju potrzebują ciepła)
  • przesadzenie łączymy z przycięciem drzewa

Nawożenie

  • stosując podłoże mineralne najlepiej nawozić organicznie (biogold lub zamienniki)
  • intensywniej nawozić wiosną i na jesień

Podlewanie

  • podłoże (również w gorące lato) należy utrzymywać wilgotne
  • oliwka nie znosi dobrze przesuszenia, ale również przelania
  • nie ma specjalnych wymagań co do twardości wody

Przycinanie

  • przycinanie i przerzedzanie korony ma na celu dopuszczenie światła do szybko zarastających gałęzi
  • młode rośliny: przycinamy, gdy nowe pędy osiągną około 10 cm długości
  • starsze drzewa: uszczykujemy po pojawieniu się pierwsze lub drugiej pary liści

Pozyskiwanie z natury

  • oliwka intensywnie puszcza nowe pędy również ze starego pnia
  • z natury wystarczy pobrać kawałek pnia (nawet bez części zielonej) – oliwki z natury pobierane są najczęściej bez korzenia (po prostu odcięta gałąź lub pień)
  • pobraną gałąź zanurzamy na kilka godzin w wodzie, a następnie umieszczamy w czarnym plastikowym worku na kilka tygodni. Ważne aby worek trzymać w cieple
  • Po ukazaniu się pierwszych pędów, sadzimy do podłoża (żwir + lawa 2:1) i dobrze podlewamy.
  • Przykrywamy przeźroczystą folią i drzewko trzymamy w niej do momentu, gdy przyrosty osiągną długość około 25-30 cm
  • Następnie dokonujemy selekcji gałęzi i drutujemy (pozostawionych gałęzi nie powinniśmy już przycinać)
  • I w takim stanie pozwalamy oliwce rosnąć do kolejnego sezonu bez dalszych zabiegów
  • Ważne, aby bryła korzeniowa była poddawana działaniu temperatury (aby oliwka puściła korzenie, korzenie muszą mieć ciepło 🙂
  • do szybszego wzrostu można dodatkowo doświetlać roślinę

2 komentarze do “Oliwka europejska (olea europaea)”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.