Styl hokidachi – miotlasty


Styl miotlasty (hokidachi) to wbrew pozorom jeden z trudniejszych stylów w bonsai, którego główna trudność polega na uzyskaniu korony harmonijnej i zagęszczonej drobnymi gałęziami.

Styl miotlasty wzoruje się na drzewach rosnących na płaskich szerokich polanach.

  • pień jest gruby i wyrazisty o wysokości równej potrójnej grubości pnia nad nebari
  • około 1/3 wysokości drzewka zajmuje widoczny pień; pozostałe 2/3 stanowi korona
  • nebari jest równomiernie rozłożone wokół pnia oraz jest silnie wykształcone
  • gałęzie równomiernie rozłożone od przewodnika
  • korona drzewka od przodu ma kształt kulisty –
  • korona ma wyraźnie zarysowane konary, które cechuje znaczne zagęszczenie drobniejszymi gałązkami
Proporcje w stylu miotlastym
Proporcje w stylu miotlastym

Spodobał się Tobie ten post? Masz pytania lub chcesz uzupełnić wiedzę?

Śledzisz mojego bloga, podoba Ci się sposób przedstawienia wiedzy, ale chciałbyś ją pogłębić na indywidualnych warsztatach?

A może masz pytania, na które mógłbym odpowiedzieć na indywidualnych konsultacjach?

Zobacz, co dla Ciebie przygotowałem.

2 komentarze do “Styl hokidachi – miotlasty”

  1. Witam, chciałbym w podobnym stylu stworzyć bonsai, a w zasadzie w takim stylu jak słynny klon Waltera Palla z kasztana i dębu lub z innych gatunków. Wiem, że muszą to być duże drzewka, z powodu nieproporcjonalnych liści. moje pytania brzmią:
    – Czy po wykonaniu drastycznego cięcia formującego, w miejscu cięcia wyrosną pąki w tych gatunkach, jeżeli poniżej nie ma gałęzi?
    – Rozumiem, że wysokość do pierwszych gałęzi w stosunku do grubości pnia musi być dobrana względem docelowej grubości pnia?
    Pozdrawiam

    1. Tak, jak jest to napisane 🙂
      Co do kasztanowca i dębu, to niestety nie wiem, jak się zachowują po tak drastycznym cięciu. Nie pracowałem z tymi gatunkami, gdyż duże egzemplarze nie jestem w stanie zmieścić na balkonie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.