Proporcje w bonsai – złoty podział


Matematyka i bonsai – kto by pomyślał. Złoty podział jest jedną z najbardziej istotnych reguł rządzącą proporcjami w świecie bonsai.

Ciąg Fibonacciego

Ciąg Fibonacciego to sekwencja liczba zaczynająca się od 0 i 1, gdzie kolejna liczba jest sumą dwóch poprzednich:

0
1
1 (0+1)
2 (1+1)
3 (1+2)
5 (2+3)
8 (3+5)
13 (5+8)
21 (8+13)
34 (13+21)
55 (21+34)

Ciąg Fibonacciego można przedstawić również pod postacią prostokąta bazującego na złotym podziale. Rysując w nim okręgi o promieniu z poszczególnych boków otrzymujemy spiralę Fibonacciego:

Źródło: Wikipedia
Źródło: Wikipedia

Planując bonsai warto spróbować wrysować drzewko w powyższy prostokąt i na tej bazie planować rozkład gałęzi i układ zieleni:

Złoty podział w bonsai

Wyznaczanie miejsca głównej gałęzi (sashi eda)

Jeżeli wysokość naszego drzewka bonsai to jedna z liczb ciągu Fibonacciego, wtedy główną gałąź w stylu chokkan umieszczamy na wysokości wyznaczonej przez mniejszą z liczb w ciągu:

Złoty podział w bonsai
Złoty podział w bonsai

W przypadku drzewek o innej wysokości dla uproszczenia przyjmuje się, że sashi eda powinna wyrastać na 1/3 docelowej wysokości drzewka.

Reguła 2/3

Ponieważ złoty podział cechuje proporcja 38% do 62%, w świecie bonsai dla uproszczenie przyjmuje się regułę 2/3.

Przykładowe zastosowanie:

  • główna gałąź w stylu chokkan owinna być położna na 1/3 wysokości drzewka
  • długość uke eda wynosi 2/3 sashi eda
  • lub odwrotnie: długość sashi eda wynosi 5/3 długości uke eda
  • szerokość doniczki powinna być nieco większa niż 2/3 wysokości drzewa
  • odległość trzeciej gałęzi od drugiej powinna wynosić 2/3 odległości między pierwszą a drugą i tak dalej – zawsze 2/3 odległości dwóch poprzedzających gałęzi

Spodobał się Tobie ten post? Masz pytania lub chcesz uzupełnić wiedzę?

Śledzisz mojego bloga, podoba Ci się sposób przedstawienia wiedzy, ale chciałbyś ją pogłębić na indywidualnych warsztatach?

A może masz pytania, na które mógłbym odpowiedzieć na indywidualnych konsultacjach?

Zobacz, co dla Ciebie przygotowałem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.