Brzoza brodawkowata (betula pendula)


Ze względu na dość krótki czas życia, brzoza jako bonsai nie należy do cenionych drzewo. Choć ze względu na ciekawą korę, warto się nim zainteresować.

Stanowisko

  • pełne słońce
  • uprawiając drzewo w miejscu o ukierunkowanym padaniu światła (np. balkon) warto co tydzień obracać drzewo o 90 stopni
  • zimą osłaniać przed zimnym wiatrem oraz chronić bryłę korzeniową w temperaturach poniżej 5 stopni C
  • Podłoże

  • wymaga drobnego drenażu oraz przewiewności
  • akadama : bims : zeolit (7:2:1)
  • Przesadzanie

  • co 2 lata ze względu na szybki przyrost korzeni
  • przesadzamy wiosną, gdy pąki zaczynają się powiększać
  • system korzeniowy dość płytki, co jest pożądaną cechą dla yamadori
  • Podlewanie

  • dość duże zapotrzebowanie na wodę
  • utrzymujemy podłoże wilgotne
  • Nawożenie

  • zacząć miesiąc po pojawieniu się liści do końca lata
  • zimą nie nawozimy
  • Przycinanie

  • cięcie formujące i mocniejsze cięcia wykonujemy w okresie od końca wiosny do połowy lata, aby rany szybko się zaleczyły
  • unikamy przycinania grubszych gałęzi wiosną, gdyż bardzo obficie wycieka z niej sok
  • nie przycinamy w momencie, gdy drzewo znajduje się w okresie spoczynku, gdyż może to powodować obumieranie gałęzi
  • miejsca cięcia zabezpieczamy maścią (drzewo po cięciu wydziela dużo soku)
  • w okresie wegetacyjnym przycinać młode przyrosty do 1 pary liści
  • Drutowanie

  • zabezpieczać korę przy drutowaniu, gdyż kora jest wrażliwa na uszkodzenia
  • drutowanie przeprowadzić po pojawieniu się pędów
  • Pozostałe informacje

  • hodując brzozę w doniczce biała kora pojawi się po około 10 latach
  • aby przyspieszyć ten proces warto wsadzić drzewo na 2-3 lata do gruntu
  • Spodobał się Tobie ten post? Masz pytania lub chcesz uzupełnić wiedzę?

    Śledzisz mojego bloga, podoba Ci się sposób przedstawienia wiedzy, ale chciałbyś ją pogłębić na indywidualnych warsztatach?

    A może masz pytania, na które mógłbym odpowiedzieć na indywidualnych konsultacjach?

    Zobacz, co dla Ciebie przygotowałem.

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.